2021-02-16 07:48:23• hírek • Bede Emőke

Megszületett az ítélet a diákjait könnygázspray-vel lefújó tanítónő ügyében

Nemrégiben megszületett a bírósági ítélet annak a Szatmár megyei tanítónőnek az ügyében, aki két rosszalkodó kisdiákját úgy próbálta megfékezni, hogy lefújta őket könnygázspray-vel. 

A Libertatea úgy tudja, hogy a 45 éves tanítónőt a Nagykárolyi Bíróság 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönre és 90 nap közérdekű munkára ítélte. Ezen felül az incidens nyomán orvosi ellátásra szoruló diáklány családja számára 2.500 lejes, a másik gyereknek pedig 700 lejes kártérítést kell fizetnie. Az ítélet nem jogerős.


A vizsgálat során a nagykárolyi ügyészség kérelmezte a tanárnő pszichiátriai kivizsgálását is. Az elkészült szakvélemény szerint a nőnél személyiségzavar figyelhető meg, melyhez egy korábbi pszichotikus dekompenzáció is társul, ezek együttesen pedig hátrányosan befolyásolhatják ítélőképességét és önuralmát. A jelentés emellett rávilágít arra is, hogy a nő mindezen problémák ellenére a 2019-2020-as tanév elején megkapta a munkavégzéshez szükséges pszichológiai igazolást.


Az akkori főtanfelügyelő, Calin Durla egy, az Edupedunak adott interjúban elmondta, a tanítónő rendszeresen részt vett a címzetes helyek betöltéséhez szükséges vizsgán, mi több, mindig 7-esnél nagyobb osztályzatot szerzett, viszont végül egyetlen poszton sem maradt egy hónapbál tovább. Ennek ellenére a szóban forgó személy minden alkalommal fel tudta mutatni a munkavégzésre alkalmasságot bizonyító orvosi és pszichológiai igazolást – tette akkor hozzá Durla.


„Nagyobb felelősségre volna szükség azok részéről, akik ezeket az pszichológiai igazolásokat kiállítják. Sok olyan, szakember által kiállított dokumentumot olvastam már, melyben azt írták, «a konzultáció pillanatában munkaképes», így az orvos védve van mindennel szemben, ami a vizsgálatot követően történik” – hívta fel a figyelmet a rendszer hibájára a volt főtanfelügyelő.


Mi történt valójában?

Az ügyészség a tanúvallomások alapján körvonalazta, mi is történhetett az ominózus matekórán. Egy 6 éves, előkészítő osztályos kislány óra közben szeretett volna kimenni az iskola udvarára játszani, viszont a tanítónő közölte vele, hogy ezt csak a szünetben teheti meg. Ekkor a lányka első osztályos nővére is csatlakozott húgához, immár mindketten szerették volna elhagyni az osztálytermet, de a nő evidens módon ez alkalommal sem engedte ezt meg nekik. Az idősebb lány a szóváltás során egy könyvvel megütötte a nőt, majd hangosan szidalmazni kezdte és végül a padlóra köpött. Ez olyannyira felbőszítette a pedagógust, hogy táskájából elővette a könnygázspray-t és a diák felé fújt, ám a szer nem csak a lányt találta el, hanem a közvetlen közelébe tartózkodó osztálytársát is.


A testvérek sírva szaladtak ki az osztályteremből, s ezt egy másik tanítónő is észrevette. A könnygázzal lefújt gyerekeket azonnal a mosdóba kísérte, hogy kimoshassák szemükből az irritáló anyagot, s idő közben értesítették az iskolaigazgatót és a rendőrséget is.


A tanárnő egyébként a meghallgatáson azt mondta, ő csak saját magát és a többi gyereket szerette volna megvédeni a könnygázspray-vel, viszont a bírót ez nem győzte meg. „A tettei által létrehozott szociális helyzet különös súlyosságú, ám nem csak a kiskorúak testi épségének veszélyeztetése miatt, hanem a kiskorúakra gyakorolt erős érzelmi hatás miatt is. Ez a negatív tapasztalat valószínűleg félelmet és bizonytalanságot vált ki mind a diákok, mind a szülők közösségében, akik eddig az iskolát egy gyermekeik számára biztonságos helyként tartották számon” – olvasható a bírósági indoklásban.


A nőt tehát 1 év 8 hónap börtönre ítélték 2 évre felfüggesztve, ugyanakkor ennek letelte után további két évig nem dolgozhat közfeladatot ellátó személyként sem. A tanügyből már közvetlenül az incidens után elbocsátották.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: